Křest charitativního kalendáře pro Dům Ludmila u Mnichova Hradiště: Když se setkávají generace

Odlehčovací služby Osobní asistence Regiony Služby Středočeský kraj

Ve středu 9. října se v Domě Ludmila ve Veselé u Mnichova Hradiště uskutečnil slavnostní křest charitativního kalendáře, který vznikl na podporu tohoto jedinečného zařízení pro seniory. Akce probíhala v rámci celostátního Týdne sociálních služeb a přinesla nezapomenutelné okamžiky, které symbolicky propojily generace.

Již v 9 hodin dopoledne začal den otevřených dveří, během kterého měli návštěvníci možnost poznat útulné prostory Domu Ludmila a načerpat z rodinné atmosféry, která prostředí v něm činí tak výjimečným. Dům vyniká svou přátelskou a vstřícnou péčí o své obyvatele. V dopoledních hodinách potěšilo malé i velké diváky kouzelné loutkové divadlo herce Štěpána Tučka, tváře Domu Ludmila, který přinesl radost v očích seniorů i dětských návštěvníků.

Vrchol celého dne nastal v 15 hodin, kdy došlo ke slavnostnímu křtu kalendáře. Ten vznikl z iniciativy dvou studentek, Natálie Zajícové a Anety Doudové, které se přihlásily do programu Dobro-druzi Nadace Via. Přináší snímky seniorů od osmi talentovaných regionálních fotografek. Křest byl mimořádný nejen svou charitativní povahou, ale také pro svou atmosféru vyjadřující propojení generací – a to nejen studentek, fotografek a seniorů. Patronem kalendáře je totiž již zmíněný Štěpán Tuček, který si k sobě přizval vzácného hosta, svého o dvě generace staršího učitele, zkušeného loutkáře a loutkoherce Františka Pešána. V neposlední řadě je nutné zmínit tvář z titulní strany, pana Miroslava Beneše, který je dědečkem jedné z fotografek, Denisy Kadeřábkové, a rovněž se zúčastnil slavnostního křtu osobně. Dorazili i další rodinní příslušníci fotografek i hostů, čímž symbolizovali nejen kontinuitu rodinných hodnot, ale také hlubokou úctu ke starším generacím.

Křtilo se netradičně – šálkem čaje – oblíbeným nápojem obyvatel Domu Ludmila. K slavnostnímu odpoledni přispělo úvodní slovo majitelky domu Kamily Sedlákové, filantropky, která se již více než čtvrtstoletí stará o zajišťování co nejkomplexnějších služeb seniorům a handicapovaným na Mladoboleslavsku a v Českém ráji. Dům Ludmila je jen jedním z jejích přínosů tomuto cíli.

Svými fotografiemi do kalendáře přispěly:

  • Eva Zajícová– patronka projektu, která zachycuje rozmanitost lidských emocí a ráda se podílí na smysluplných projektech.
  • Dita Niesnerová– cestovatelka a milovnice květin a zvířat, která poskytla fotografii z cesty po indonéském ostrově Flores.
  • Kateřina Bíbrlíková– umělecká fotografka, jež obohatila projekt unikátní fotografii své babičky, se kterou měla hluboký vztah.
  • Adéla Kavalírová– fotografka a novopečená maminka, která přispěla snímky svého dědečka, symbolizujícími úctu a moudrost stáří.
  • Monika Menke– specialistka na ženské portréty, jejíž tvorba vyniká jemností a citlivostí.
  • Denisa Kadeřábková– autorka fotografie svého dědečka, jehož příběh je ústředním motivem kalendáře.
  • Renata Pazderová– fotografka rodinných vztahů a portrétů plných emocí, která zachytila radost a blízkost rodinného života.
  • Romana Čáslavská– fotografka seniorů a jejich rodin, jež pravidelně fotí svou babičku se svými vnoučaty.

Výtěžek z prodeje kalendáře bude věnován na podporu Domu Ludmila, který poskytuje péči a podporu seniorům. Součástí projektu je také putovní výstava fotografií, která během roku 2025 navštíví různá místa v regionu.

Kalendář pro Ludmilu není jen sbírkou krásných fotografií, ale především projektem, který přináší hřejivou vzpomínku na naše prarodiče, připomíná důležitost péče o starší generace a propojuje minulost s budoucností. Poděkování patří všem, kteří tento projekt podpořili a pomohli přinést radost, potěšení a naději obyvatelům Domu Ludmila.

Kalendář je k zakoupení na www.darujme.cz/kalendarproludmilu. Více informací se dozvíte na stránkách www.kalendarproludmilu.cz.

Petr Novák

Napsat komentář