Klienti SeniorCentra SeneCura Olomouc prožili neobvyklou aktivitu, během které se dozvěděli řadu zajímavostí z historie české gastronomie. Navštívili je totiž členové Staré gardy z Asociace kuchařů a cukrářů.
Personál domova SeneCura v Olomouci neustále přichází s novými nápady na aktivizaci seniorů, a právě besedy se zajímavými hosty se těší u klientů značné oblibě. „Stará garda nás poprvé navštívila před rokem a jsem rád, že v tradici pokračujeme,“ říká Vítězslav Rychlý, ředitel SeniorCentra.
Během setkání proběhla beseda i praktická ukázka historického vaření. Členové gardy společně s kuchařským týmem SeniorCentra připravili domácí paštiku a pohankovou roládu. Tyto pokrmy si klienti s nadšením vychutnali a objevili tak kouzlo tradiční české kuchyně.
Kromě gastronomického zážitku si klienti vyslechli poutavé povídání o historii a zajímavostech z pohostinství v období mezi světovými válkami. Jiří Eichner, zakladatel Staré gardy, na závěr připravil kvíz o proběhlé přednášce, na jehož vítěze čekala sladká odměna.
„Aktivity se zúčastnilo celkem 30 klientů. Pro mnohé to byl jedinečný zážitek,“ hodnotí Vítězslav Rychlý.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pod jejíž záštitou Stará garda funguje, dlouhodobě propojuje zkušenosti starých mistrů s novými generacemi a pořádá různé společné akce, exkurze i setkání. Kuchařské a cukrářské řemeslo má v Česku bohatou historii a cílem asociace je, aby se současné generace učily od těch minulých.