Kraj Vysočina nově zavádí institut sociálního doktora

Kraj Vysočina

Základní lékařské ošetření pro běžnou populaci bereme jako samozřejmost, ovšem pro některé osoby v nepříznivé sociální situaci a osoby sociálně vyloučené to bývá problém. Ve většině případů jsou to klienti sociálních služeb například v azylových domech, ale je možné se s nimi setkat i na ubytovnách, ve vyloučených lokalitách, v různých příbytcích nebo na ulici. Může se jednat také o osoby s nízkým hygienickým standardem, trpící závislostí na návykových látkách a často s psychickým onemocněním. Tito lidé většinou nemají obvodního lékaře, nejsou evidováni u žádné pojišťovny a často jsou i bez osobních dokladů. Nejsou schopni si zařídit pravidelnou lékařskou péči a tím se dostávají do stále horšího zdravotního stavu.

„Je to začarovaný kruh, který se v rámci zdravotně sociálního pomezí pokoušíme řešit. Prostřednictvím evropského projektu Rozvoj a podpora procesů pro zkvalitnění poskytování služeb sociálně zdravotního pomezí v Kraji Vysočina finančně podpoříme ve třech okresních městech pilotní provoz ordinace sociálního doktora pro osoby bez přístřeší či ohrožených ztrátou bydlení. Zároveň jim v ordinaci budeme schopni poskytnout základní sociální poradenství, obstarat doklady, zařídit příslušné dávky či podat žádost do pobytových sociálních zařízení,“ přibližuje projekt radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Ordinace jsou zřizovány postupně, snahou je vždy jejich propojení a navázání na místního poskytovatele služeb pomáhajícím lidem bez domova. Ve Žďáře nad Sázavou ordinace sociálního lékaře funguje od 1. června ve spolupráci se Sociálními službami města Žďár nad Sázavou. Celkem zde již bylo ošetřeno 14 pacientů. Řešili se s klienty akutní zdravotní problémy, předoperační vyšetření či potřebná potvrzení pro azylové domy. V Jihlavě v prostorách Střediska křesťanské pomoci – Denního centra s noclehárnou v ulici Čajkovského, kde ordinace zahájila provoz na začátku září, hned první den bylo ošetřeno pět pacientů, z toho čtyři uživatelé Nízkoprahového denního centra s noclehárnou v Jihlavě a 1 uživatel z Oblastní charity Jihlava. V Havlíčkově Brodě bude zahájen provoz koncem září. Péči zde nabídne smluvní lékař přímo ve své ordinaci, sociální práci zaštítí město Havlíčkův Brod a Sociální služby města Havlíčkův Brod.

Jak upozorňuje Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví, každý pacient musí být registrován u zdravotní pojišťovny, a potvrzuje: „Pokud tomu tak nebude, registrace se obratem udělá. Ačkoliv je celá tato aktivita hrazená z projektu Rozvoj a podpora procesů pro zkvalitnění poskytování služeb sociálně zdravotního pomezí v Kraji Vysočina, ošetření pacienti jsou vykazováni na pojišťovny.“

„Pilotní projekt skončí v březnu 2026. Pak bude vyhodnocen a v případě pozitivních výsledků bude snaha o systémovou udržitelnost a rozšíření do dalších okresů. Inspiraci a zkušenosti jsme získali od kolegů v Olomouci, kde sociální ordinaci provozuje Oblastní charita Olomouc,“ doplňuje Jan Tourek s tím, že zavedení této služby v Kraji Vysočina bylo předem konzultováno i s lékařkou sociální ordinace v Praze a s Ministerstvem zdravotnictví.

„Vycházíme z teze, že pokud chronická onemocnění osob bez přístřeší či ohrožených ztrátou bydlení nejsou zaléčena včas, ve­dou například k amputacím končetin a celkovému zhoršování fyzického i psychického stavu. To pak těmto lidem ještě více brání v nalezení adekvátního bydlení či návratu na trh práce a především to vede k prodražení zdravotního i sociálního systému,“ dodal radní Tourek.

Zdroj: Kraj Vysočina

Napsat komentář